"Punto" u 2011. najprodavaniji model u Srbiji

Bez autora
Dec 25 2011

U Srbiji je od početka ove godine prodato ukupno jedva 29.000 vozila, što je pad od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U 2011. najprodavaniji automobil u našoj zemlji bio je "punto", za čiju kupovinu se daju državne subvencije, ali je i kod njega zabeležan pad prodaje od gotovo 70 odsto. Od početka 2011. prodato je samo 4.193 "punta", naspram prošlogodišnjih skoro 12.000 i šta drugi uvoznici vozila mogu da očekuju uz takvu prodaju automobila koji može da se kupi uz ličnu kartu. U 2010. prodato 40.000 vozila, a 2008. "koja je bila reper stabilnosti tržišta" - 57.000 vozila, te je jasno da su ovogodišnji rezultati poražavajući. Asocijacija uvoznika vozila i delova iz pomenutih razloga donela je odluku da ne učestvuje na beogradskom "Kar šou 2012". Imajući u vidu situaciju na tržištu automobila, u ovom trenutku nisu spremni da izlažu svake godine, a jedini su u okruženju gde se svake godine održava Sajam automobila.

"Punto" u 2011. najprodavaniji model u SrbijiU Srbiji je od početka ove godine prodato ukupno jedva 29.000 vozila, što je pad od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U 2011. najprodavaniji automobil u našoj zemlji bio je "punto", za čiju kupovinu se daju državne subvencije, ali je i kod njega zabeležan pad prodaje od gotovo 70 odsto.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović je na konferenciji za novinare precizirao da je od početka 2011. prodato samo 4.193 "punta", naspram prošlogodišnjih skoro 12.000 i zapitao se "šta drugi uvoznici vozila mogu da očekuju uz takvu prodaju automobila koji može da se kupi uz ličnu kartu".

On je podsetio da je u 2010. prodato 40.000 vozila, a 2008. "koja je bila reper stabilnosti tržišta" - 57.000 vozila, te je jasno da su ovogodišnji rezultati poražavajući.

Petrović je ukazao i da je Asocijacija uvoznika vozila i delova iz pomenutih razloga donela odluku da ne učestvuje na beogradskom "Kar šou 2012".

"Imajući u vidu situaciju na tržištu automobila, u ovom trenutku nismo spremni da izlažemo svake godine", kazao je Petrović, napominjući da smo "jedini u okruženju gde se svake godine održava Sajam automobila".

"'Kar šou' je izložba automobila između Međunarodnog salona komercijalnih vozila i 'Motopešna' - sajma motocikala. Smatramo da je tri priredbe za našu branšu nelogično imati u razdvojenim terminima", rekao je on.

Petrović je istakao da se uvoznici automobila, pored drastičnog pada prodaje vozila izazvanog padom kupovne moći građana, suočavaju i sa poblemima vezanim za "šumu propisa" koji im otežavaju rad.

On je kao primer naveo Zakon o zaštiti potrošača, za čije će izmene Asocijacija dati predloge u 2012, dodajući da, na primer, "prodavci kupcima moraju da vraćaju novac bez ikakvog razloga".

Takođe, Asocijacija će predložiti izmene odredbi u uvozu polovnih automobila kojim će "Euro 4" standard postati uslov za uvoz vozila, a kroz rad svoje grupacije u Privrednoj komori Srbije oko usaglašavanja Pravilnika o ekološkim taksama, rekao je Petrović.

On je objasnio da su uvoznici dodatno opterećeni novim odredbama po kojima se prilikom uvoza plaća eko taksa od 12.000 dinara po toni vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik